Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jak stosować dietę bezglutenową, gdy ma się celiakię?

Jeśli masz celiakię, wiesz już, że przez całe życie musisz przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej. Oznacza to unikanie wszystkich pokarmów, które zawierają lub miały kontakt ze składnikami pszenicy, jęczmienia lub żyta. Nie musi to oznaczać, że już nigdy nie będziesz mógł jeść chleba, makaronu czy innych potraw, które kochasz. Dzięki wielu dostępnym dziś produktom i przepisom bezglutenowym, możliwe jest utrzymanie diety bezglutenowej i nadal cieszyć się wieloma ulubionymi potrawami. Należy jednak bardzo uważać, aby uniknąć glutenu, jeśli masz ten stan, ponieważ spożywanie nawet niewielkich ilości może wyrządzić ci wiele szkód.

Jak wybrać odpowiednią żywność bezglutenową?

Żywność bezglutenową można znaleźć w większości supermarketów, czasem w specjalnej sekcji. Jeśli masz dostęp do sklepów ze zdrową żywnością, zwykle mają one szerszy wybór produktów bezglutenowych. dowiedz się więcej

Każdy pakowany produkt sprzedawany jako „bezglutenowy” musi zawierać mniej niż 20 części na milion glutenu – najniższy wykrywalny poziom w żywności – przynajmniej według standardów bezpieczeństwa Food and Drug Administration. Jednak dobrym pomysłem jest wyrobienie sobie nawyku sprawdzania listy składników każdego produktu, niezależnie od twierdzeń zawartych na jego opakowaniu. Uważaj na produkty sprzedawane jako „bez pszenicy” – to nie to samo, co „bezglutenowe”!

Ponadto „bezglutenowy” nie musi oznaczać „zdrowy”. Przetworzona żywność bezglutenowa, taka jak chleb i słodycze, nadal może mieć wysoką zawartość tłuszczu, cukru i sodu oraz niską zawartość błonnika. Aby dokonać najzdrowszych wyborów, możesz spróbować zastosować się do tych wskazówek:

  1. Podczas zakupów trzymaj się bardziej w obwodzie pożywnych produktów, takich jak owoce, warzywa czy ulubiony nabiał.
  2. Wybierz żywność bezglutenową, która jest wykonana z całych ziaren, takich jak brązowy ryż lub quinoa, zamiast białego ryżu lub mąki kukurydzianej.
  3. Pierwszy składnik na etykiecie będzie najbardziej obfity w produkcie, więc upewnij się, że jest to bezglutenowe pełne ziarno.
  4. Jeśli gotujesz bezglutenową pizzę lub makaron, załaduj je warzywami i białkiem.
  5. Uważaj na bezglutenowe mrożonki – jak wszystkie mrożonki, one również mogą być obciążone sodem.
  6. Zachowaj bezglutenowe przekąski i desery na specjalne okazje.

Co robisz, gdy chcesz się stołować na mieście?

Najlepszym sposobem na uniknięcie glutenu podczas jedzenia na mieście jest wcześniejsze przygotowanie: Zacznij od zadzwonienia do restauracji, w której chcesz zjeść (tzn. z której chcesz złożyć zamówienie), aby sprawdzić, czy mogą bezpiecznie przygotować twoje jedzenie bezglutenowo i bez ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego.

Sprawdź menu online i zapamiętaj dania, które brzmią dla Ciebie dobrze. Po przyjściu do restauracji powiedz stanowczo kelnerowi, że nie możesz mieć kontaktu z glutenem: „Mam celiakię, więc nie mogę jeść potraw, które zawierają lub miały kontakt z pszenicą, jęczmieniem, żytem lub owsem (chyba że owies ma certyfikat bezglutenowy), bo inaczej naprawdę się rozchoruję”. „

Może podać menu bezglutenowe lub zaproponować dania, które można przygotować bezglutenowo. Nie bój się zadawać pytań – stawką jest Twoje zdrowie, więc lepiej być bezpiecznym niż żałować.

Wybierając coś z menu, warto pamiętać o kilku rzeczach i nie wahać się zapytać o nie kelnera:

Sałatki: grzanki nie mogą mieć kontaktu z Twoją sałatką. Niektóre sosy sałatkowe zawierają mąkę jako środek zagęszczający, więc zapytaj o składniki. Zupy: te również często zagęszczane są mąką. Substytuty mięsa: burgery wege i inne substytuty mięsa są często wykonywane z nadzieniem zawierającym gluten.

Smażone pokarmy: unikaj wszystkiego co smażone (takie jak frytki, krążki cebulowe lub chipsy tortilla), chyba że restauracja posiada oddzielną frytownicę przeznaczoną dla żywności bezglutenowej. Alkohol: Destylowane napoje alkoholowe (tj. gin, rum, wódka) oraz wino mogą być spożywane na diecie bezglutenowej. Jednak większość piw – o ile nie jest określone jako bezglutenowe – zawiera gluten (zostały sfermentowane ze zbóż zawierających gluten).

Unikaj potraw, które w swojej nazwie lub opisie zawierają takie słowa: au gratin, béchamel, cordon bleu, inkrustowany, farfel, gulasz, fritter, gnocchi, meuniere, patelnia, raspings, roux, scallopini, sos sojowy lub teriyaki, tempura, velouté.

Co można jeść w domu?

Owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, oleje, mięso, owoce morza, jaja i produkty mleczne są bezglutenowe w swoich naturalnych formach. Ale jeśli zostały przetworzone – i mają dodatki, aromaty lub inne składniki – nie są już tak bezpieczne do jedzenia.

Większość zbóż (oprócz pszenicy, jęczmienia i żyta) jest właściwie bezglutenowa. Akceptowalne ziarna i skrobie w diecie w celiakii to: amarantus/słomka, maranta, gryka, kukurydza, proso, ziemniaki (w tym słodkie ziemniaki), quinoa, ryż, mąka z sago, sorgo, tapioka, teff, dziki ryż.

Owies jest naturalnie bezglutenowy, a także stanowi doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika potrzebnych w takiej diecie. Ale często może być uprawiana, przetwarzana lub przechowywana obok pszenicy lub produktów ją zawierających. Szukaj produktów z certyfikowaną etykietą bezglutenową.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz także polubić...

Dodaj komentarz